Начало За потребителя

За потребителя


Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е органът, който контролира стандартите за качеството при храните, хранителните добавки и напитките, ветеринарната медицина и хуманното отношение към животните, растителната защита и торовете, фитосанитарния контрол, фуражите, граничния контрол. Основна цел на БАБХ е да се грижи потребителите да получават „Сигурност всеки ден”.

Тук ще ви представим основна информация, свързана с изискванията за храните, домашните любимци, както и друга полезна информация. Надяваме се, че вие, потребителите, ще бъдете активни и ще подавате сигнали за нередности с цел повишаване на качеството на продуктите.

 Информация за продукт хранителна добавка Lida Daidaihua

Заповед № РД 11-817/01.04.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХ, във връзка с осъществяването на засилени проверки на обектите за храни по време на празниците – Великден и Гергьовден.

Листерия моноцитогенес в кашкавал “Беленско”

Листерия Моноцитогенес в суджук „Селце“ и пастърма от конско месо

Листерия Моноцитогенес в суджук с дивечово месо „Била Премиум“

Листерия Моноцитогенес в сурово сушени пръчици

Информация за потребителите

Продажбата по Интернет на пестициди е незаконна

 Уведомление за изтегляне на продукт “Веяна скумрия без глава” от търговската мрежа.

Какво мога да направя в своето ежедневие, за да огранича количеството хранителни отпадъци?

Означенията „най-добър до“ и „срок на годност“ върху опаковките на храните - да ги разберем правилно, за да изхвърляме по-малко храна и да пестим пари

 

Информация от компетентните контролни органи по лекарствата на територията на ЕС и трети страни, касаещи хранителни добавки, съдържащи необявени на опаковките активни вещества

Xранителни добавки, съдържащи необявени на опаковките активни вещества

Информация за опасностите, произтичащи от ползването на потребителски стоки, съдържащи необявени на опаковките активни вещества 


ИНФЛУЕНЦА (ГРИП) ПО ПТИЦИТЕ - ИНФОРМАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ

 

Информация за пробиотик диетична добавка за бебета и деца Solgar ABC Dophilus® Powder NET Wt. 1.75 oz (50 g), марка: Solgar, партидни номера: 074024-01R1, 074024-01, 074024-02, в която е установено замърсяване с Rhizopus oryzae /вид плесен/.

Във връзка с информация получена чрез СБСХФ /Система за бързо предупреждение на храни и фуражи – RASFF/, Българска агенция по безопасност на храните информира потребителите, че пробиотик  диетична добавка за бебета и деца  от САЩ - Solgar ABC Dophilus® Powder NET Wt. 1.75 oz (50 g), марка: Solgar, партидни номера: 074024-01R1, 074024-01, 074024-02 е опасна за човешка консумация, поради установено замърсяване с Rhizopus oryzae /вид плесен/.
От мрежата на  INFOSAN уведомяват, че изтеглят продукта.
В тази връзка приканваме потребителите, закупили продукти от горепосочения артикул, да не ги консумират и по възможност да ги върнат обратно на мястото, от което са ги закупили.

 

Опасен продукт за отслабване Липовон

 

(03.09.2019 г.)

През месец  октомври 2017 г Изпълнителната агенция по лекарствата е извършила лабораторен анализ на хранителна добавка „Липовон” за съдържание на сибутрамин по сигнал на гражданин. Резултатите от анализа на продукта „Липовон” показват, че капсулите съдържат лекарственото вещество Sibutramine hydrochloride. Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) е препоръчала спиране на разрешението за употреба на всички лекарствени продукти, съдържащи Sibutramine, поради повишен риск от развитие на сериозни сърдечносъдови усложнения, като мозъчен инсулт или миокарден инфаркт. В тази връзка и предвид разпоредбата на чл. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), която изрично разпорежда, когато един продукт отговаря едновременно на характеристиките на лекарствен продукт и на продукт, уреден с друг Закон, се прилагат  изискванията на ЗЛПХМ,  продуктът “Липовон” не може да се разпространява като хранителна добавка. С оглед спазването на действащото законодателство още на 17.10.2017 г. Българската агенция по безопасност на храните  разпореди на директорите на ОДБХ в страната спиране реализацията и изтегляне от търговската мрежа на продукта “Липовон”. БАБХ още веднъж напомня на потребителите, че консумацията на този продукт би могла да бъде опасна за тяхното здраве.