Начало Пресцентър Новини БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково

БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково

28.02.2019


Отчетени са положителни проби при овце, свине и кучета в първичното огнище на болестта
 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи на заболели животни от бруцелоза в констатираното през септември 2018 г. първично огнище на болестта в село Вуково, област Кюстендил.

При последното изследване в същия животновъден обект (тип заден двор), в резултат на прилаганите оздравителни мерки и лабораторен контрол, на 17 февруари 2019 г. са отчетени положителни проби за бруцелоза при овце, свине и кучета (1 овца, 10 свине и 2 кучета). Животните в обекта са евтаназирани по хуманен начин.

Бруцелозата е опасна зооноза  – предава се от животни на хора. Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на недобре термично обработени месо и мляко. Затова положително реагиралите животни подлежат на незабавно умъртвяване по хуманнен начин.

Продължава дезинфекцията на двора, помещенията и инвентара в животновъдния обект. Извършват се епизоотично проучване за проследяване източника на инфекцията и инвентаризация на обекта. При необходимост ще се правят отново допълнителни серологични изследвания на останалите животни в населеното място.

За предприемане на мерки по компетентност е уведомена и Регионалната здравна инспекция – Кюстендил.