Начало Пресцентър Новини Летният туристически сезон приключва без нито едно масово хранително отравяне

Летният туристически сезон приключва без нито едно масово хранително отравяне

15.09.2017

 
Въпреки сериозно увеличения брой туристи и рекордно високите температури, летният сезон приключи успешно без регистрирано нито едно масово хранително отравяне. 
За периода от 02.06.2017г. до 10.09.2017г.  инспекторите към Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Варна, Бургас и Добрич са извършили общо над 4195 проверки, извън текущия официален контрол. Някои проверки бяха извършвани съвместно с други държавни институции – Нaционална агенция по приходите, Министерство на вътрешните работи, Регионална здравна инспекция, Комисия за защита на потребителите и други.
В резултат на инспекциите са съставени общо 160 Акта за установяване на административно нарушение и са издадени 369 предписания. Общото количество на възбранените и насочени за унищожаване храни е близо 1 тон. (близо 1000 кг). - Възбранени и бракувани са 429,4 кг. месо и месни заготовки, поради изтекъл срок на реализация и без маркировка, 73 кг. млечни продукти с изтекъл срок на реализация и неправилно съхранение, 156 кг. термично обработени заготовки без маркировка, 3 кг. живи миди без етикет и документи, 97 бр. яйца, 20 кг. сладолед, 25 кг. рибни продукти без етикети. 270 кг. орехи без  документи за произход и годност.
    Инспекторите са затворили 22 обекта, основните причини са несъответствия в материално-техническата база, неправилно съхранение на храни, съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация -  лошо хигиенно и техническо състояние в подготвителния сектор на обект за обществено хранене. Един  обект на територията на ОДБХ – Бургас е заличен за системни нарушения и неизпълнение на Заповед за спиране експлоатацията на обект.
Други установени несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим на съхранение, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от Закона за храните.