Начало Пресцентър Новини Д-р Камен Янков, директор на ОДБХ - Пловдив: Неразположението на децата не е причинено от храната

Д-р Камен Янков, директор на ОДБХ - Пловдив: Неразположението на децата не е причинено от храната

27.04.2017

ОДБХ Русе проверява случай на съмнение за хранително отравяне на деца

 

Неразположението на децата от детската градина в Пловдив не е причинено от храната. Това заяви д-р Камен Янков директор на Областната дирекция по безопасност на храните, град Пловдив. Той съобщи, че лабораторните резултатите от Референтна лаборатория, където са изследвани пробите от храните, контактните повърхности в кухненския блок и инвентара в детската градина са отрицателни за патогенни микроорганизми. „Със сигурност може да се твърди, че не е имало бактериална инфекция – стафилококи, салмонела или ешерихия коли, причинени от храни и посуда в детската градина”, поясни д-р Янков.

 

Припомняме, че миналата седмица 8 деца се оплакаха от стомашно неразположение, а две деца бяха настанени в лечебно заведение. Общо 146 деца в детската градина бяха консумирали от приготвената на място храна.

 

Областна дирекция по безопасност на храните, град Русе извърши незабавна проверка по случай на съмнение за хранително отравяне на деца в детска градина в село Босилковци, община Бяла, област Русе. 10 деца и 2 служителки са се оплакали от стомашно неразположение и са настанени в лечебно заведение. Общо 240 деца са консумирали храната, която е била приготвена в кухня-майка и е доставена на няколко места за хранене в общината.

 

Проверката е извършена съвместно от екипите на ОДБХ Русе и служителите на Регионална здравна инспекция, град Русе. Взети са проби за лабораторни изследвания от ястията, които са доставени от кухня-майка, контактните повърхности в кухненския блок и посудата, както и от персонала. Първите резултатите ще бъдат известни началото на другата седмица.