Начало Пресцентър БАБХ в медиите 21.03.2017 г. - Агрозона.бг: Вече ваксинират срещу нодуларен дерматит и син език

21.03.2017 г. - Агрозона.бг: Вече ваксинират срещу нодуларен дерматит и син език

21.03.2017Ваксинацията срещу нодуларен дерматит и син език в страната е започнала. Използват се ваксини, останали от 2016 г., като броят на дозите срещу син език са около 400 хил. и близо 40 хил. срещу нодуларен дерматит. Това отчете пред „Агрозона“ д-р Георги Чобанов,  директор на дирекция Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите към ЦУ на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Тази година имаше закъснение при обявяването от страна на БАБХ на поръчката за ваксини за син език, но ваксинацията на новородени телета в страната вече е започнала със стари ваксини. „Надяваме се ваксинацията да продължи плавно за цялото налично поголовие, когато пристигнат новите ваксини.“, каза д-р Чобанов.

В графика на БАБХ е заложено провеждането на обществени поръчки. Те вече са обявени и се очаква в идните 10 дни да бъдат направени оферти за изпълнение на доставките.

Всички животни ще бъдат ваксинирани

 „Всички животни в страната ще бъдат ваксинирани. Миналата година срещу нодуларен дерматит имаше поетапно ваксиниране, тъй като ваксината идваше на няколко транша. Тази година очакваме цялото количество ваксина да дойде едновременно и да няма поетапно ваксиниране в страната. Графикът зависи от всяка тръжна процедура.“, каза той и допълни, че за всяка процедура има срокове за обжалване и в момента не може да се каже дали такова ще има.

„Вече е топло навън и насекомите започнаха да излизат, но ние очакваме преди сериозния летеж на насекомите да започнем да ваксинираме възприемчивата популация.

През 2016 г. нямаше предварително планиране на пазара нито у нас, нито в съседните страни. Тогава се наложи животните да бъдат спешно ваксинирани и бяха закупени два вида ваксини, и двете от Южноафриканската република. Тази година е заложено цялото количество да бъде закупено наведнъж.

За тази година срещу нодуларен дерматит са поръчани над 800 хил. дози, а говедата в страната са около 700 хил., като количествата са леко завишени заради подсигуряване при разлив например. При син език е предвидено да бъдат ваксинирани около 770 хил. говеда и около 1,5 млн. овце в страната.

През последните седмици в системата за оповестяване на огнищата на болести по животните в ЕС не са регистрирани огнища на нодуларен дерматит и син език. Преди месец имаше огнища на нодуларен дерматит в Макенодия и Гърция, но и в двете държави заболяването е потиснато с ваксинация, каза още д-р Чобанов.