Начало Пресцентър БАБХ в медиите 21.11.2016 г., БТВ - „Чети етикета”: В кои храни има ГМО

21.11.2016 г., БТВ - „Чети етикета”: В кои храни има ГМО

21.11.2016Основно в соеви и царевични продукти се откриват ГМО съставки на храните у нас. Всички видове са разрешени в рамките на ЕС и в допустимото количество. Изключение правят два случая. Единият са детски храни, в които изобщо е забранено да бъдат влагани ГМО съставки, а другият е соево зърно, внос от Украйна.
 
При случая с детските храни става въпрос за адаптирано мляко, което е спряно и унищожено. Било е внос от Германия, поясни в рубриката "Чети етикета" в "Тази сутрин" по bTV Камен Николов от Агенцията по безопасност на храните.
По случая със соята от Украйна с 1000 лева глоба е наказан производителят. „Така е по стария закон, новият закон предвижда 10-кратно увеличение на санкцията”, уточни Николов.
 
Ивайло Попов от Екологично сдружение "За Земята” изтъкна, че Агенцията по безопасност на храните до 2013 г. не е откривала ГМО, такива са открити през 2014 и 2015 г.
Царевица и соя са и основните продукти, които се изследват за остатъци от ГМО. Тестът е сложен и отнема време, а пробата трябва да е във вид на прах. 
Какво е ГМО?
 
Генетично модифициран организъм е организъм, чийто гени са умишлено променени от човека.
 
Модификациите, който най-често се използват, са 3 групи:
 
- промяна на активността на естествените гени;
 
- към организма се добавят допълнително копия на негови гени;
 
- към организма се въвеждат гени от друг вид - това е най-отхвърленият вид модификация!
Екипът на bTV присъства на изследване на царевица, внос от САЩ, която минава различни етапи за изолиране на ДНК. На този етап от обработката в лабораторията се пази пълна тишина, за да се избегнат и най-малките съмнения за външни влияния върху структурата на продукта.
 
Пробата се тегли и преминава към съществения етап - изолиране на ДНК.
 
В лабораторията на Столичната здравна инспекция се изследват и преработени продукти, предназначени за крайния потребител. За генномодифицирани организми са тествани пуканки, кренвирши, малотрайни колбаси, майонеза.
 
По думите на Диана Налбантова от лабораторията положителни резултати – над 0,9%, са откривани при царевица и соя, внос от САЩ.
 
„Там намерихме към 5% в единия продукт и 4,9% във втория продукт”, поясни тя.
 
„Въпреки многобройните изследвания, доклади, статии няма доказателства за друго, освен за алергичния ефект, който могат да предизвикат генномодифицираните организми”, уточни експертът.
В част от колбасите, шоколадите и десертите се влага соя или соев лецитин, който може да има остатъци от ГМО. Царевицата за пуканки също може да е модифицирана . В нередки случаи тя е внос именно от САЩ, където ГМО пазарът е много по-отворен. В готовите храни обаче замърсяванията се хващат много по-трудно, признават от лабораторията.
 случая на изследваната вносна царевица от САЩ резултатът за ГМО е положителен, показва лабораторният анализ. В нея има ГМО 3,48%.  
 
Дали такива продукти трябва да бъдат унищожени и спрени, решават от Агенцията по безопасност на храните. Това е контролният орган, който следи за чистота на пазара.