Начало Пресцентър БАБХ в медиите Инспекторите от БАБХ следят какво агнешко месо, яйца, бои за яйца, козунаци, плодове и зеленчуци за салата се предлагат за Великден

Инспекторите от БАБХ следят какво агнешко месо, яйца, бои за яйца, козунаци, плодове и зеленчуци за салата се предлагат за Великден

31.03.2015

От Агенцията по безопасност на храните започнаха традиционните проверки преди Великден. Инспекторите следят какво агнешко месо, яйца, бои за яйца, козунаци, плодове и зеленчуци за салата се предлагат по магазините. До момента не са констатирани нарушения в търговската мрежа в София. От Агенцията по безопасност на храните днес провериха начина на съхранение на продуктите и документите за произход на месото в магазин в центъра на столицата. Нарушения не бяха открити. Ето и съветите на експертите за какво да следим преди да си купим яйца за Великден.

Д-Р СИЛВИЯ КАМЕНОВА, ЕКСПЕРТ В БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ
“Винамателно трябва да следят информацията въху етикета, който е на продукта от самия производител. Да са от регламентиран производител, да са в срок на трайност, да е посочен регистрационният номер на производителя и при яйцата най-важната особеност е кода на производителя.”

Най-честите нарушения при месото са свързани с неспазване на температурния режим. Дори продуктът да е в срок на годност, ако не се съхранява правилно може да стане опасен за здравето. Относно боите според инспекторите щом са допуснати до пазара, това означава, че продуктът е безопасен.

Д-Р СИЛВИЯ КАМЕНОВА, ЕКСПЕРТ В БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ
“Информацията, която е върху етикета, трябва да е в зрителното поле. По никакъв начин не се позволява информация по отношение на съдържанието, на производителя, на срока на годност или на партидата да бъде от вътрешната страна на опаковката.”

За повече информация вижте видеото по-долу.